Henk van Zelst

Een interview uit "In de Waaier" december 2012 

Op 16 november 1945 werd hij geboren en groeide op in een gezin met nog 2 broertjes en 1 zusje, in de Eindhovense wijk Tongelre. Na de lagere school, doorliep hij de MULO, thans de MAVO, vervolgens de Handelsavondschool met daarbij boekhouden en daarna deed hij allerlei baantjes o.a. jongste bediende bij Philips, reclamewerk, om vervolgens etaleur te worden bij van Woensel schoenenzaak. Dat grote en kleine maten op zijn plaats zetten beviel hem echter ook niet zo en daarom probeerde hij het als servicemonteur naaimachines, jawel ´n manusje van alles!

In januari 1965 moest hij zich echter als dienstplichtig militair melden, waar hij zich 18 maanden, ´heldhaftig´ doorheen sloeg. Na Henk z´n diensttijd begon hij in 1966 bij Maas Tabaksgroothandel en automaten, waar hij zich in 2 jaar opwerkte tot bedrijfsleider binnendienst. Toen kon hij nog niet vermoeden  wat deze bedrijfstak voor hem nog in petto zou hebben! Maas automaten groeide mede door de tomeloze inzet van Henk uit tot ´n grote speler op hun gebied.

Niet alleen het werk nam hem in beslag, want in 1971 werd hij door de liefde gegrepen en ontmoette hij Francien waarmee hij op 8 juni 1973 trouwde. Hun liefde werd later bezegeld met de komst van een zoon en dochter, Maarten 26 maart 1974 en Nicole 3 maart 1977 en niets leek hun geluk in de weg te staan.

Na de geboorte van Maarten voelde en merkte Francien echter dat Henk niet tevreden was, hij kon bij Maas niet echt z´n ei kwijt. Hij wilde meer en vooral de drang om voor zichzelf te beginnen werd steeds sterker, maar voor die tijd was dat ´n héél aangaan! Echter niemand minder dan zijn eigen lief Francien trok hem over de streep en overtuigde hem ervan z´n hart te volgen, en met elkanders hulp zouden ze het wel redden.

Op de historische datum 10 maart 1975 was het dan zover en werd van Zelst automatenservice opgericht, gericht op kleine klanten en gevestigd op hun huisadres aan de Nijverheidslaan 12 in Veldhoven. Hun doel was om met z´n tweeën de kost te verdienen, maar dat was in het begin niet bepaald gemakkelijk.

Henk bezocht rondom Eindhoven zo´n 600 bedrijven met het autootje van Francien. Waarbij hij soms bijna zonder benzine viel en de omzet op 1 dag bedroeg soms maar 84 gulden voor 3000 bekers!! Bepaald ginne vetpot! Krabde hij zich weleens achter z’n oren? Gezien z´n gezin en ´n eigen huis en al die brandstof die verbruikt werd door Francien d’r voituurke. Maar Francien, die de administratie en de telefoon bijhield, wist wat Henk z´n droom was en gaf hem in die moeilijke eerste periode alle steun om het samen te gaan redden. En zij niet alleen, want ook de moeder van Francien verleende alle hulp, iets waarvoor Henk ze nu nog dankbaar is.

De aanhouder wint zeggen ze altijd en dat was zeer van toepassing op hetgeen waar Henk en Francien mee bezig waren, want van Zelst automatenservice kreeg langzaam maar zeker gestalte en een eigen gezicht. Na 1 jaar keihard werken bedroeg de omzet 89000 gulden, maar de winst die overbleef maar 13000, geen riant inkomen, maar ze waren tevreden en vastberaden om op de ingeslagen weg door te gaan. ´Een grote drijfveer om door te gaan was zonder twijfel het plezier dat we erin hadden om er samen iets van te maken`, zegt Henk met ´n brede glimlach om de mond.

´We waren niet direct van plan om een écht bedrijf op te zetten, maar het werd steeds drukker en we kwamen weldra ´n paar handen tekort´. Er werd ´n eerste personeelslid aangenomen, nl. Ben van Zelst, een broer van Henk, die de besteldienst ging uitvoeren, even later gevolgd door ´n tweede nl. neef Henny als eerste monteur, want Henk had een extra orden gekregen om sigarettenautomaten om te bouwen voor ´n hogere inworp. En voorts was de vader van Henk vanaf die tijd elke dag aanwezig tot aan zijn overlijden in 1999.

Na de overname van Bemelmans tabaksgroothandel met 220 automaten werd het jasje weer te krap, waarna broer Joop van Zelst het team kwam versterken en er was inmiddels ook de eerste sigarettenautomaat geleverd aan Avifauna in Alphen a/d Rijn.

In 1980 werd ook ´n nieuw pand aan de Halleweg in Eindhoven betrokken, wederom ´n stap voorwaarts, waar zou deze ´story´ gaan eindigen?

Sponsoring stond bij Henk van Zelst toen nog in de kinderschoenen en beperkte zich tot het gratis beschikbaar stellen van thee en koffie bij de jaarlijkse ziekendag in Veldhoven, het rolstoeltennis dat langzaam maar zeker van de grond kwam en wat reclameborden bij het voetbal, want bij diverse clubs had hij ook ´n klantenkring opgebouwd met zijn horecaproducten.

Op ´n dag attendeerde Francien Henk erop dat er al ´n paar keer ´n man uit Steensel aan de deur was geweest, ´n echt ´aanhoudertje´, zo verteld Francien lachend, hij had het over ´n wielerronde in Steensel. Dat lastige menneke was niemand minder dan Sjefke Verbaandert, één van de trouwste leden van TML Dommelstreek, toen van R en TC Wilhelmina. Henk raakte toch wel onder de indruk van het sponsorverhaal van Sjef en zodoende zette de firma van Zelst de eerste stappen als sponsor in de wielrennerij in het jaar 1982. Dat was echter nog niet alles, want dat voortvarende Sjefke zat zonder werk en passant polste hij Henk of die niet ´n baantje voor hem had. Henk hield wel van zo´n ambitieus manneke en aangezien het steeds drukker werd gaf hij Sjef ´n contract voor een half jaar om te kijken of het hun beiden beviel. Sjef Verbaandert werd ook het eerste niet familielid dat binnen het bedrijf kwam werken en Henk heeft daar nooit spijt van gehad. Want dat half jaar werden vele jaren, totdat Sjef mocht stoppen met werken. ´Hij is één van de beste werknemers die ik ooit heb gehad´,  voegt Henk er nog aan toe! Ook Rob Verbaandert, zoon van Sjef en succesvol wielrenner kwam bij van Zelst werken, meest halve dagen, om te kunnen trainen en zijn wielerloopbaan verder uit te kunnen bouwen.

Het idee van Francien en Henk om samen de kost te gaan verdienen liep inmiddels ´helemaal uit de hand´, want het bedrijf groeide maar door want in 1988 werd er weer verhuisd naar een ander pand nl. Croy in Eindhoven. De opmars van de firma van Zelst was niet meer te stoppen, Henk zag nog diverse mogelijkheden om zijn bedrijf nog meer gezicht te geven, want in de loop der jaren kwamen er nog vestigingen bij en wel in 1995 Roosendaal, 2007 Winschoten, later verhuisd naar Assen en in 2008 in Tiel.

Bijzonder is wel dat zoon Maarten , die eigenlijk niet in vaders bedrijf wou beginnen, geheel zelfstandig ´n soortgelijk bedrijf in Sassenheim opstartte in 2001 en daar veel succes mee had. Na enige tijd kwamen vader en zoon van Zelst overeen om het bedrijf in Sassenheim op te nemen in de van Zelstgroep.

In het jaar 2000 bestond het van Zelst 25 jaar en ter gelegenheid daarvan werd er ´n feest georganiseerd, dat als stageproject geregeld werd door Maarten, als afsluiting van zijn opleiding tot facilitair manager. Het vermaarde Nationaal circus Renz kwam op 10, 11 en 12 maart 6 voorstellingen geve, vooral voor van Zelst relaties en ook werd er ´n speciale voorstelling voor gehandicapten van de Severinusstichting geregeld. Maarliefst 8500 mensen waren te gast in die 3 dagen, waarbij ook nog eens voor de volledige catering was gezorgd, het werd dan ook ´n fantastisch geslaagd jubileumfeest!

Intussen werd er ook nog verhuisd van Croy naar de huidige locatie Looyenbeemd 1 en vanaf 2008 hebben Henk en Francien zich voorzichtig  ´teruggetrokken´ en de volle verantwoordelijkheid aan Maarten overgedaan.

Maar wat heet teruggetrokken, want Henk is er nog elke dag en Francien ook nog regelmatig. Stellen hun kennis en ervaring nu nog ten dienste van het bedrijf, wat eens door een keihard werkend tweetal werd gestart en dat nu uitgegroeid is tot ´n waar ´imperium´!

Nu ik zo´n beetje de imposante geschiedenis van onze hoofdsponsor geschetst heb, wordt het hoog tijd dat ik Henk eens wat vragen ga stellen waar hij de motivatie vandaan heeft gehaald om ´n wielervereniging te gaan sponseren en dat al vele jaren.

´Ik werd gepolst door mijn zwager Ton Klijs, de toenmalig voorzitter van de fusieclub W.V. de Dommelstreek, want hoofdsponsor Metim stopte ermee en de club was naarstig op zoek naar een opvolger. Na enkele gesprekken met het bestuur, waar ik een positief gevoel aan overhield, besloot ik om onze naam voor 3 jaar aan de wielerclub te verbinden´.

Het zou niet bij die 3 jaren blijven, want heden ten dage is de koffiespecialist en landelijk totaalleverancier van Zelst nog steeds heel prominent aanwezig als onze alom gewaardeerde hoofdsponsor!

Maar terug naar de motivatie om onze vereniging te gaan sponseren, waarbij Henk interessante aspecten aanhaalt. ´Kijk´, zegt Henk,´ik heb iets met mensen die met plezier en verantwoord aan sport doen en ik vond wielrennen toch wel ´n mooie sport, waarbij veel karakter en inzet komt kijken´.  ´Zelf heb ik ook ´n aantal jaren gevoetbald bij L.E.W., maar dat was puur voor het plezier en ontspanning, in het geheel niet te vergelijken met ´n zeer zware sport als het wielrennen´, stelt Henk resoluut.

Op de vraag hoe hij terug kijkt op de jarenlange samenwerking met onze club hoeft hij niet lang na te denken, want zo stelt hij, zondermeer ´n plezierige tijd, goede contacten met het bestuur, perfecte sfeer en ik kan genieten van eventuele successen en de inzet van iedereen, van groot naar klein. Henk vindt ook dat hij zich niet moet bemoeien met het beleid van de club, want die mensen hebben ook ´n bepaalde doelstelling voor ogen, om het zo goed mogelijk te laten draaien.

Noem eens wat hoogtepunten tot op heden vraag ik hem, terwijl hij ons weer van ´spraakwater` voorziet! Henk verteld over ´n gebeurtenis in de Ronde van Steensel jaren geleden. Waar Ton Klijs aan Paul van Schalen had gevraagd om eens voor wat extra reclame voor de sponsoren te zorgen. Dat had hij niet aan dovemansoren gezegd, want hardrijder Paul ging er vrijwel vanaf de start vandoor, reed bijna de klinkers uit de grond en werd door zijn concurrenten pas bij de huldiging teruggezien, geniet Henk nog grinnikend na. Dat was niet alleen extra reclame voor ons maar tevens voor de hele wielersport!

Verder de Nationale titels van Job Vissers, jeugdrenster Regina Martens en van Steven Kruijswijk.

Maar ´n hoogtepunt voor hem was ook die keer in ´n criterium, dat hij bij ´n oversteekplaats stond te kijken en daar 4  jeugdrennertjes zag oversteken. In onze sponsorkleding, dat deed me héél wat!

Overigens hoort sport bij de ontwikkeling van ieder kind, o.a. voor ´n betere motoriek. Ze gaan met ´n gezonde manier met hun energie om en ze leren met succes en tegenslag om te gaan en elke gemeente zou daarin moeten investeren.

Het wielrennen vind Henk ´n mooi podium om hun reclame uit te dragen, ondanks dat er de laatste maanden nogal wat negatieve berichten naar voren komen o.a. van Lance Armstrong. Hij stelt resoluut; het is ´n mooie sport het spreekt de mensen aan, alleen is het jammer dat er vooral op het hoogste niveau misbruik van word gemaakt, waardoor het zijn geloofwaardigheid dreigt te verliezen. De rotte appels moeten eruit, zodat iedereen weer met gelijke wapens kan duelleren en waarbij talent en karakter zullen bepalen waar je terecht komt zo voegt Henk er nog aan toe.

Onze sponsor vindt ook dat ´n wielrenner het meest bezig is om de namen van zijn sponsoren te promoten, want kijk maar op TV, als een renner wint zal hij eerst zijn truitje recht trekken zodat de sponsornaam duidelijk in beeld komt, dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld ´n voetballer die gescoord heeft, die wijst dikwijls alleen maar op zijn rug, waarop `zijn´ naam staat!

Van Zelst sponsort ook nog de Bayeux estafette, wat Henk ontlokt om te zeggen,´dat nooit vergeten mag worden dat zoveel veelal jonge mensen hun leven gegeven hebben voor onze vrijheid, “zelf ben ik met Francien ook in Normandië geweest en wij waren enorm onder de indruk. Respect ook voor onze veelal jeugdige renners, zelfs ´n keer 2 rensters, die de zware tocht van 650 km. volbrengen, al zit er hier en daar ook wel eens een ´jongere oudere´ tussen”, met een veelzeggende lachende knipoog naar de interviewer. Ja, ja, ik heb het begrepen meneer van Zelst!!

Het interview raakt op z´n eind en ik vraag Henk hoe lang denkt de firma van Zelst nog door te gaan met de sponsoring van onze vereniging. Er volgt een eerlijk en klaar antwoord nl., ´dat zal de tijd uitwijzen, want het wielrennen geeft ons het gevoel dat we er voldoende reclame van krijgen en met dat ons bedoel ik ook natuurlijk Maarten, want die heeft nu de hoofdverantwoordelijkheid´.

Ik was met mijn vrouw tijdens dit interview te gast bij Francien en Henk van Zelst. Twee mensen die een onwaarschijnlijk mooi bedrijf hebben opgebouwd. Met nu ´n ´kleine´100 werknemers en dat is wel wat anders dan met zijn tweeën de kost verdienen, waarbij thans zo´n 7000 klanten bediend worden met hun producten.

Ondanks dat het niet meer ´moet´leveren zij hun bijdrage nog steeds, wel vinden zij nu meer tijd om van het leven te genieten en dat heeft alleen maar meer cachet gekregen door de komst van twee prachtige kleinkinderen, Arne 13 oktober 2009 en Linde 3 januari 2012, zoon en dochter van Maarten.

Supertrots zijn ze en terecht, maar dat zijn ze ook op Maarten, Lobke en Nicole, die tijdens ons interview ook nog even binnenwipt en waarmee ze ´n fijn warm gezin vormen.

Imponerend vind ik ook dat deze mensen door het succes van hun bedrijf stevig in hun schoenen zijn blijven staan, waarbij hun warme eenvoud weldadig overkomt. Daarbij hebben ze ook nog oog voor de minderbedeelde medemens, getuige hun bijdrage aan o.a. de voedselbank en kinderen in arme landen!

Ongetwijfeld zullen Francien en Henk, wanneer ze ´s morgens van het prachtige uitzicht genieten weleens terug denken aan die mooie jongensdroom die er eens was en waar ze beiden ´n héél mooi ´boek´ van hebben gemaakt!!

Geert Oosterbosch.

Uit “In de Waaier” december 2012